Nemčija

Legoland (drugič) ter ogled mest Ulm in Munchen

 

Prvomajske šolske počitnice (april 2011) smo namenili tokrat zabaviščnemu in tematskemu parku Legoland. Delno je bila to tudi Nastjina in moja "zaobljuba" izpred skoraj 4-ih let, da se semkaj popeljemo še enkrat, skupaj s Kajo, ki je prvikrat (avgust 2007) ostala doma z očkom. Vstajanje ob 4:30 se je izplačalo, saj smo v park prvi dan prispeli točno 15 minut pred odprtjem (10h). Sončno vreme smo do minute točno ujeli za dvodnevni potep po parku, ki v tem času zopet preseneča z vrsto novostmi. Drugi dan so nas namreč ob odhodu iz parka že "pozdravile" prve dežne kaplje. 
Za nakup družinske karte skupaj s prenočitvijo je seveda internet najbolj praktična rešitev. Legoland ima s kar nekaj hoteli partnerske pogodbe. Mi smo se odločili (brez večjega iskanja) kar za najbližji hotel Best Hotel Mindeltal (10 min oddaljen od parka na naslovu: Robert-Bosch-Str.3, 89343 Jettingen-Scheppach). 

Tretji dan smo rahlo deževen in oblačen dan izkoristili za kopanje v cca 30 min oddaljenih termah Wonnemar, vendar smo imeli kopanja po cca 3 urah kaj hitro dosti in smo se odpravili na ogled mesta Ulm. Tu je bil za vse (razen za mene, ki me že 1 mesec na moj smučarski padec opominja desno koleno) zanimiv predvsem vzpon na katedralo. Peš, seveda. In to po kar 768 stopnicah. Ta mogočna stavba velja za največjo cerkev na svetu (160,9 m). Na sliki desno smo zarisali potek poti do samega vrha.

Četrti dan smo obiskali tehnični muzej - Deutsches Museum v Munchen-u. V muzeju se v kar 6 nadstropjih razprostirajo razstavne površine v okviru 64 tem za področje letalstva, poljedelstva, vesoljske tehnike, kemije, računalništva, mikroelektronike, energetske tehnologije, geodezije, papirja, tiska, in še in še.

Pred odhodom domov smo izkoristili popoldanski čas še za obisk Olimpijskega parka, kjer smo se z dvigalom povzpeli na 190 m visok stolp (7m/s). Razgled na Munchen je prečudovit.

Park LEGOLAND (Gunzburg, 25. in 26. april 2011)

Spomini na obisk parka izpred slabih 4-ih let so za naju z Nastjo ponovno oživeli. Moram pa priznati, da si je Nastja zapomnila bistveno več podrobnosti in zanimivosti, kot jaz. Prav tako sem od takrat (poleg spomina :-) več kot očitno izgubila tudi malce poguma za adrenalinske vožnje, ki v bistvu (potem, ko jih "prestaneš") še zdaleč niso primerljive s tistimi v Gardalandu.

Ob obisku parka smo se podali tudi na kratek ogled mesta Gunzburg, ki je na velikonočni ponedeljek deloval spokojno tiho in prav nič praznično. Je pa mestece na nek način prijetno in preseneča s prikupnim osrednjim mestnim jedrom ter meščanskimi stavbami različnih barv in arhitekture.  

Ulm in vzpon na najvišjo cerkev na svetu

Če si kot turist želiš ogledati Ulmsko katedralo, je brez dvoma ne moreš zgrešiti :-) Njen vrh se ti med sprehodom po ulicah kaj kmalu ponudi v ogled in ni odveč, da jo že takrat ujameš v svoj foto-objektiv, saj jo od blizu precej težko pofotkaš v celoti.

To je cerkev, ki te s svojo višino in tudi širino kar malce "prestraši". Ob misli na nenadne potrese po svetu te kar zmrazi, da bi se ta mogočna katedrala porušila. In predvsem, kakšne bi bile posledice.

No, moji trije korenjaki (Marko, Nastja in Kaja) so vzeli pot pod noge in prehodili skoraj 770 stopnic do vrha, kamor je bilo še možno priti.
Več o vtisih (Marko) na njegovem blogu - tukaj

Munchen (Deutches Museums in Olympia Park)

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, D-80538 Munchen

Muzej sledi razvoju znanosti in tehnologije od njunega izvora do danes. Na ogled je več kot 50 oddelkov s skupno površino večjo od 47.000m2. Zanimivo, da smo prejeli celo vodič (letak z zemljevidom muzeja) v slovenskem jeziku. Je veliko za videti in preiskusiti.

Olympia Park, Spiridon-Louis-Ring 21, D-80809 Munchen

Park na svoji površini zaobjema stadion, plavalne dvorane, teniške površine, kolesarske in sprehajalne poti, ribnik, znameniti stolp.... Med drugim je to tudi lokacija odmevnih koncertov nekoč (Michael Jackson, Rolling Stones,...) in danes. Na vrhu stolpa področju glasbe namenjajo tudi posebni prostor s fotografijami znanih pevcev (Tina Turner ipd.) ter klavirjem, na katerega je v 80-ih letih igral Elton John.

Salzburg, Ruhpolding in Legoland (avgust.2007)

Na poti proti Legolandu (25.08. - 28.08.2007)

    * Rudnik soli & Keltska vas v kraju Berchtesgaden blizu Salzburga
    * ogled mesta Salzburg
    * Ruhpolding, tematski zabaviščni park
    * LEGOLAND Nemčija (cilj  4-dnevnega izleta)
    * Dodatne informacije

Vse v slikah in besedah na spletni strani - klikni TUKAJ.