Naša prva 3-dnevna pohodniška tura; 23.-25.8.2012 (Dolič 2151m - Kanjavec 2569m - Prehodavci 2071m

Tole pa je bil naš pohodniški "vrhunec", ko smo si 3. dan  našega "hribolazenja" po Julijskih Alpah in po skupaj skoraj 16 urah hoje zasluženo segli vsi štirje v roke in si tretji dan privoščili še sprostitev s plavanjem. 

Vreme nam je bilo več kot naklonjeno. Med vožnjo proti Kranjski gori in čez prelaz Vršič (v smeri proti Bovcu) smo sicer malce zaskrbljeno gledali proti nebu, potem ko je dež kar lepo začel "škljopucati" po vetrobranskem steklu avtomobila, ampak so bili dvomi kaj kmalu odveč. Zapeljali smo se do 50. serpentine vršiške ceste, kjer smo zavili na stransko cesto do parkirišča v dolini Zadnjice. In kot da bi bilo vreme "na stikalo" je dež ob našem prihodu v Zadnjico ponehal. Ura je bila 9h, ko smo obuti in opremljeni ubrali prve korake do naših dvatisočakov.

Od parkirišča smo imeli kar lepo uro hoje, da smo prišli do prve table - smerokaza za Dolič. Pot je bila enostavna in prijetna, ozračje pa po jutranjem dežju prijetno sveže. Sonca pa smo seveda imeli v nadaljnji poti še dovolj, čeprav je 1. tura (beri spodaj) potekala po večinoma senčnem predelu gorovja, ki smo ga naskakovali. Sonce nam je začelo pripekati zares šele v zadnji tretjini poti - v smeri proti Doliču. 


 

Video na ogled: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FeE0K2jDdqY

Izbrali smo si krožno turo: ZADNJICA (690m) - KOČA NA DOLIČU (2151m) - KANJAVEC (2569m) - ZASAVSKA KOČA NA PREHODAVCIH (2071m) - ZADNJICA (690m).

1. tura: 23.8.2012 (Zadnjica -Koča na Doliču)
** odhod iz parkirišča Zadnjice ob 9:10
** prihod na Kočo na Doliču ob 15:25
Tura se iz Zadnjice proti Doliču kar malce vleče, vendar je lahka in označena. 

Slika spodaj: Na poti proti Koči na Doliču.


2. tura: 24.8.2012 (Dolič - Kanjavec - Prehodavci)
** odhod iz Koče na Doliču ob 8:00
** prihod na Kanjavec ob 10:10
** prihod na Zasavsko kočo na Prehodavcih ob 13:10
Iz Doliča proti Kanjavcu smo imeli kar malce zahtevnejši vzpon po skalovju, kjer je bilo treba tudi malce plezati s pomočjo zajle. Na vrhu se ponuja čudovit pogled na Triglav. Ko bi bil ptica, bi ga dosegel v nekaj zamahih :-). Pri sestopu iz Kanjavca (slika spodaj) je potrebno spet malce več pozornosti predvsem zaradi drobnega kamenja, ki te občasno lahko kar odnese naprej in na zadnjico. Brez pohodniških palic si ne predstavljam hoje po tej poti.

Slika spodaj: na vrhu Kanjavca.

3. tura: 25.8.2012 (Prehodavci - Zadnjica / v smeri proti Trenti)
** odhod iz Zasavske koče na Prehodavcih ob 8:25
** prihod na parkirišče Zadnjica ob 13:15

Iz Prehodvcev v smeri proti Trenti je pot zelo lepo urejena in enostavna. Od odcepa, kjer smerokaz kaže levo proti Trenti, se pot nadaljuje navzdol po ozki gozdni potki, dokler ne dospeš do večjega, melišču podobnega, terena, kjer je spet polno manjših in velikih kamenjov (nevarnost zdrsov). Na tej poti smo srečali celo dva pogumneža, ki sta na ramih nosila svoje kolo, da se z njim (kot sta dejala) spustita po dolini Trente. Uau !! Vprašanje kaj je bolj naporno, nositi kolo navzgor ali spust z njim navzdol.

*** Sliki spodaj: Sestop iz Prehodavcev (smer Trenta proti Zadnjici)

Več slik v nadaljevanju.

img: