Malta (avgust 1999)

Otok Malta in Gozo privabita letno več kot milijon obiskovalcev. Spoznala sem, da ima ta odročna otoška državica nek poseben čar, ki turiste privabi kljub umazaniji in onesnaženosti ter kljub slabemu stanju cest. Otok zaradi svoje majhnosti ni primeren za več kot 14 dnevno dopustovanje, v kolikor si turist, ki namerava oditi tja, predstavlja "dopust" kot vsakodnevno tekanje za kulturnimi in zgodovinskimi ogledi mest, prireditev, naravnih znamenitosti ipd. Je pa tu prostor za vse tiste, ki si željno želijo nočne zabave in jim od dobre družbe in nočnega pohajkovanja po ulicah, barih in diskotekah ni mar ničesar drugega.

Za ogled otoka sva 3x najela skuter (za 1 ali 2 dni) in to je bila res najboljša rešitev. Tamkajšni domačini in agencije, ki rastejo za vsakim še tako samotnim vaškim voglom, so polni besed in prospektov o tej in oni ponudbi, ki ti jo seveda prodajo "poceni", tako da je njihova ponudba - joh in sploh- najugodnejša. Dejstvo pa je, da si z najemom enega od prevoznih sredstev (skuter ali avto), ob malce samoorganiziranosti, iznajdljivosti ter z nakupom zemljevida ali majhnega vodiča (npr. "Malta & Gozo - Thomas Cook") ustvariš avanturo kar sam. Tu in tam si morda plačaš še kakšno vstopnico za ogled muzeja ali podobnega...in načeloma si videl skoraj celo Malto. Z Markotom sva samo v enem popoldnevu prišla z mopedom iz severa na jug otoka, z avtom pa v enem dnevu lahko obideš pot okoli otoka in si hkrati, ob postanku, ogledaš še kakšno stvar.

In kakšne so cene na Malti ? Tako, kot povsod drugod lahko uživaš v vlogi turista, ki si privošči vse najboljše in najdražje ali pa se razumljivo ozreš tudi na ceno in racionalno presodiš za plačilo proizvoda ali storitve. V nadaljevanju podajam nekaj cen, ki so veljale v času najinega dopustovanja na Malti (avgust 1999):

HRANA & PIJAČA:

    * 2 x pivo = 150 LM
    * kava = 0,45 LM juice = 0,35 LM
    * mineralna voda (0,75 l) = 0,35 LM
    * voda (avtomat) = 0,50 LM
    * pizza "Capricciosa" = 1,95 LM
    * lasanja bolognese = 1,80 LM
    * burger beef = 1,65 LM
    * kosmiči Kelloggs's Crunchy Nut 375g = 1,24 LM
    * kosilo v kitajski restavraciji (2 osebi) 10,35 LM

IZLETI PO OTOKU

    * tura po otoku z najetim jeepom (za 2 osebi) = 24,00 LM
    * najem skuterja za 3 dni = 18,00 LM
    * vstopnina za filmsko vas Popeye Village (2 osebi) = 5,50 LM

DRUGO

    * 6 kartic z znamkami = 1,46 LM
    * najem sončnika na plaži = 0,50 LM
    * kino (2 osebi) = 4,80 LM
    * Kodak film = 2,47 LM

Nekaj slik iz Malte - klikni TUKAJ.