19.6.2009: Muzikal Briljantina; Lj.-Križanke

Že pred več kot mesecem dni sem se odločila, da Nastjo (ki bo kmalu dopolnila 9 let) odpeljem nekam, kamor bova šli spet sami. Izbrala sem muzikal Briljantina, ki so jo s ponovno uprizoritvijo drugič predstavili slovenski javnosti. Premiera originalne "broadwayske" briljantine sega v leto mojega rojstva (1972), šest let zatem (1978) pa sta po gledališki verziji uprizorila filmsko vezijo tega muzikala John Travolta in Oliva Newton John, ki sta bila takrat še daleč od slave. No, danes smo prišli že do slovenske verzije - skoraj 40 let "z zamudo" :-)

Zmes najstniške spolne nestrpnosti, dokazovanja, želje po zabavi, dojemanju šole kot "nujnega zla" in še več se prepleta v tem muziklu, in je na nek način zanimiv za širšo starostno populacijo, verjetno seveda ravno zaradi petja in plesa. Le kdo bi ves čas poslušal razigrane, podivjanje, zamaknjene, zaljubljene, zmedene najstnike, ki doživljajo svoj čas na svoj način ?

Ura pričetka (ob 21h) me ni skrbela, saj Nastja ob koncu tedna dostikrat pozno zatisne oči. Pa vendar sva morali tokrat predstavo zapustiti nekaj minut pred koncem, saj me je Nastja sama prosila da greva - ker ne more več sedeti. Predstava se mi je zdela v redu. Scena in kostumografija bi lahko bila morda malce bolj bogatejša. Prav tako bi terminologijo izražanja lahko naredili malce bolj lahkotno, z manj vulgarnimi izrazi. Med publiko je bilo tudi nekaj otrok. Pa tudi sicer besede na P---- in podobne nekako res niso sodile v sam kontekst predstave.

So pa zato igralci odlično uprizorili tisti del celotne scene, v kateri se je prepletalo petje in ples. Koreografija in režija je izvrstna, pesmi prevedene v slovenščino pa so tudi zvenele super.  Ko so igralci peli na znano glasbo iz originalne Briljantine, v kateri sta blestela John Travolta in Oliva Newton John, sva z Nastjo začeli raztegovati vratove, da bi videle bolje.