Santorini - majhen, očarljiv, slikovit, romantičen (31.7. - 7.8.2020)


Potem, ko sva od januarja do julija pridno nabirala kondicijo po slovenskih gorah z namenom, da se 31.7. dobro pripravljena odpraviva na organiziran 11-dnevni treking po Gruziji, se je prvotni načrt nekaj dni pred odhodom sesul. Zaradi trenutne koronavirus slike v svetu in ukrepov posameznih držav je naneslo tako, da je Gruzija umaknila Slovenijo iz seznama varnih držav. Tako je naneslo, da si zato vseeno privoščimo nekaj lahkotnega, sproščenega. Izbira destinacij letošnjega poletja je po eni strani res malce težja. Na odločitev vpliva psihološki efekt (strah ob obisku držav z visokim deležem obolelih s Covid-19), želja, da ne obtičimo v dolgih kolonah na cesti proti SLO-HRV obali, pa tudi dejstvo, da je epidemija koronavirus tudi korenito posegla v letalske prevoze.

Družinsko je padel sklep, da greva z možem kar sama na enotedenski oddih. Ker nama res ni dišalo, da bi se za ta enotedenski oddih do izhodiščnega letališča dolgo vozila z avtom, sva našla opcijo za let kar iz Ljubljane preko Krete na Santorini (nazaj direkten let). In tako sva pristala na otoku sredi Egejskega morja, ki ga opevajo kot idealno destinacijo za medeni teden.

Pa sva si ga naredila še midva in preverjeno lahko zatrdim, da nudi res izjemne danosti: čisto morje, odlična grška hrana, čudoviti razgledi z vrha klifov in strmih predelov obal, zanimiva zgodovina o vulkanskem nastanku otoka, tipična bela arhitektura hišic in vsi tisti barviti detajli od lončnic, polken, vrat, zunanjega dekorja, mestnih talnih mozaikov, prikupnih cerkvic z zvonovi in modrimi strehami, slikovite tradicionalne vasice kot so Messaria, Pygros, Megalochori in Emporio, prijaznost domačinov ...in še bi lahko naštevala.

Santorini je majhen otok (72km2) in najbolje ga je raziskovati kar sam (najem  avta), sva pa se vendarle odločila za voden izlet z ladjico do sosednjih otokov vulkanskega izvora: Nea Kameni, Palia Kameni in Thirasia.

Vse ostalo, kar ponuja otok za ogled je najbolje, da obiščeš sam. Več v nadaljevanju o najinem raziskovanju Santorini-ja z najetim skuterjem (1 dan) in rent-a-car-jem (3 dni).