Na začetek Moja malenkost Potovanja, izleti Foto utrinki Izpod mojih rok Povezave Nastja & KajaBolgarija 2006

Nadrejena stran

Bolgarija - Zlata obala (16.-23.avgust 2006)

Zopet so za nami še ene prijetne poletne počitnice na eni od bolj oddaljenih destinacij - na vzhodu Balkanskega polotoka. Ogled zemljevida na koncu strani - klikni TUKAJ. Na splošno lahko povzamem, da je predel Golden Sands (po naše Zlata obala, po bolgarsko Zlatni pyasaci) odlična lokacija za vsakogar, ki želi uživati v morju, na bazenih in predvsem tudi v bolgarski kulinarični ponudbi, da ne govorim o vsemu ostalemu, kar se nudi obiskovalcu v večernih urah, ko zaživi promenadna obalna cesta v soju luči, glasbe, prijetnih vonjav po hrani in vseh ostalih zabavnih in animacijskih aktivnosti, s katerimi se privablja množice sprehajalcev vzdolž več obale, ki na tem območju meri v dolžino 3,5 km in v širino 100 m. Za premostitev te razdalje je več kot prikladen turistični vlakec, ki vozi v obe smeri. V našem terminu je bilo vreme sončno, morje pa zelo toplo.

Seveda je podoba pokrajine povsem drugačna, če se zapelješ malce bolj v notranjost in stran od obale. Precej revni domovi (blokovska naselja, ki propadajo počez in podolgem), opustošena polja, prevažanje na vozovih vpreženih v konje ali osle, slaba cestno-prometna infrastruktura - skoraj 10 let za nami, bi človek lahko dejal.  Kar se tiče denarnih zadev, pa so kar malce "cigani",  zato je vedno dobro imeti manjši denar oziroma drobiž, saj kar radi pozabijo vrniti celo razliko. Sicer so prijazni in ustrežljivi. Prav prijeten je tudi občutek, da se lahko marsikaj lahko sporazumeš z mešanico besed slovenščine, srbščine, hrvaščine, ....

Več o ponudbi Golden Sands na spletni strani: http://www.goldensands.bg/hotel/index.htm

SPLOŠNO

  • O Bolgariji: Uradno ime je Republika Bolgarija in ima parlamentarno državno ureditev. Po površini meri 110.994 km2 in cca 8,5 mio prebivalcev, od tega v Sofiji cca 1,2 mio, v Plovdivu cca 367.000 in mestu Varna cca 342.000 prebivalcev.
  • Narodna sestava:   84% Bolgari, 8,4% Turki, 4% Romi,  ostalo Pomaki, Makedonci, Armenci,....
    Verska sestava: povečini so pravoslavci (85%), ostalo so muslimani (13%), katoliki, judi
  • Denar: bolgarska valuta je lev (BGN) pri čemer je 1 BGN = 123,00 sit (avg 06')
  • Cene: res je, da so v splošnem cene kar sprejemljive in nižje kot pri nas, vendar marsikje tudi ne tako bistveno nižje kot se na veliko govori. Odvisno je tudi na primer v katerih lokalih ješ - v tistih, ki so v strogi bližini hotelskih objektov ob promenadni cesti ali v lokalih bolj v notranjosti oz. na obrobju mesta Varna. 
    Za primerjavo pa naj vendarle navedem nekaj cen:
    VOŽNJA S TURISTIČNIM VLAKCEM = 2,00 BGN v eno smer za odraslo osebo
    ŠPAGETI Z IZBRANIM PRELIVOM  = 6,50 BGN
    3 l PLASTENKA VODE (v trgovini)  = 2,90 BGN
    0'5 l PLASTENKA VODA (mini bar/hotelska.soba) = 1,00 BGN
    20 ml SOK (hotel -ob večerji)  = 2,00 BGN
    KEBAP (lokal ob plaži) = 3,50 BGN                      
    0'5L pivo = 3,50 BGN
    JAVNI WC = 0,50 BGN (v mestu Varna 0.30 BGN)
    1 SPUST PO TOBOGANU OB BAZENU HOTELA = 1,0 BGN (6 spustov 5,0 BGN)                          
     

HOTEL in OKOLICA (plaža, bazeni)

Izbrali smo hotel Luna s 4 *, ki se nahaja skoraj na koncu Zlate obale v smeri Varna-Albena. Hotel je bil načeloma v redu, do promenadne ceste ob obali ga loči nekaj več kot 50 stopnic. Sobe so na obe strani, na morsko stran in na parkirišče. Pogrešala sem le kakšno sobico, kjer bi bil otrokom na voljo mini club in igrala. To slednje je imel na primer hotel Golden Beach v neposredni bližini (vendar bolj oddaljen od plaže), vendar je bilo do njega "reci in piši" točno 180 stopnic.

Ob vhodu v hotel Luna

Hotel Luna od daleč

Ogromno bazenov vzdolž obale, do katerega je načeloma imel dostop vsak - neglede na to gost katerega hotela je bil

Bazen ob hotelu Luna

Turistični vlakec - skoraj potreben za vračanje do hotela nazaj, če si v eno smer prehodil daljšo razdaljo

Obalna cesta, kjer se je zvečer nabrala množica sprehajalcev

Zanimivost: masažni salon na plaži

Nastja in Kaja zvečer

Notranji bazen - priložnost za umik pred soncem

Stekleno dvigalo - prava atrakcija za našo Nastjo, ki je vedno želela da gre sama naprej in se pelje z njim do restavracije v pritličje

ZABAVA

Možnosti za zabavo je na Zlati obali na pretek - vsaj koliko smo opazili v teh nekaj dneh. Koliko jo zaužiješ pa je seveda odvisno od časa, denarja in volje. No, mi smo si za zabavo (poleg vsega ostalega, ob katerem smo se sami zabavali) izbrali Forest Feast "po bolgarsko" in ga priporočam vsakemu, ki obišče Bolgarijo. Od našega hotela smo se skupaj s predstavnikom turistične agencije zapeljali cca 5-10 minut vožnje stran - v gozd, kjer se je od 18:30 do 23:30 odvijala sproščujoča zabava z obilo animacije, bogatim glasbenim programom, folklornim nastopom domačinov in tudi predstavo za otroke. Imeli smo tradicionalno večerjo s samopostrežnimi predjedmi, glavno hrano in posladek pa so postregli sami. Na voljo pa je bila neomejena količina vina, piva in brezalkoholnih pijač. Cena tega fakultativnega izleta je bila 51 BGN na odraslo osebo in 28 BGN za otroka.

Bolgarska žena v folklorni opravi med plesom

Folklorni nastop skupine

Ena od "adrenalinskih" nastopov - fant je bil res spreten !!!

Ena od plesnih točk z bogato kostumografijo

Nastja in Kaja med plesom - obe ves čas dobro razpoloženi.

Priprave za "ples na žerjavici"

Takole je možakar zakorakal na žerjavico in zaplesal po njej. Aaauuuččč !

No, zanj očitno ne....Očitno stvar rutine in redne vadbe.

Ostale drobne radosti : sladkanje s sladoledom, okušanje koktajlov, čofotanje v vodi in potapljanje, ..za Nastjo je bila zabava že to, da nam je stregla pri zajtrku in večerji z raznimi napitki, slaščicami ipd., pa samostojna vožnja s steklenim dvigalom v hotelu in še kaj bi se našlo..

Nastja je preiskusila Bundee Jumping

Kaja in Nastja - dričanje Huuraa !!

Zapeljali smo se tudi s panoramskim velikom kolesom, vendar se zvečer kaj dosti ni videlo naokoli. Boljša izbira bi bila bolj zgodnejša ura...

Zabavno za tamali dve je bila seveda tudi vožnja z vlakcem

OGLED MESTA VARNA

Z najetim avtom (2 dni) smo si ogledali mesto Varna ter obiskali tudi kraja Balchik in Kaliakra. Mesto Varna je največje bolgarsko mesto ob Črnem morju in z več kot 300.000 prebivalci velja za tretje največje bolgarsko mesto in največje pristanišče v državi. Varna je tudi univerzitetno mesto in staro turistično središče, kjer se v zadnjih letih razraščajo sodobne restavracije in trgovine s sodobno ponudbo.V Varni so menda že Rimljani odkrili mineralne vrelce, katerih vodo zdaj uporabljajo v hotelskih bazenih.

Podoba mesta me niti ni preveč očarala - sodobno mesto, ki pa mu po mojem čar dela katedrala v samem središču. Mesto smo si na hitro ogledali skozi avto, ustavili smo se le v zgodovinskem muzeju in delfinariju, vendar ne bi kaj bistvenega zamudili če bi jih kar spustili. Več v slikah v nadaljevanju:

Katedrala v središču mesta

Nastja, v ozadju katedrala

Železniška postaja v Varni

Svet, ki ga opaziš, če se zapelješ stran od lepih hotelov in urejenih turističnih predelov. V ozadju jezero, ob katerem leži mesto

Eden od vodnjakov v mestu

Ogled predstave z delfini v "Dolphinarium"-u

Nekaj predstavitvenih točk je bilo kar dobrih

V zgodovinskem muzeju - malce dolgčas za Nastjo, vendar smo ogled uspešno zaključili

Zgodovinski muzej od daleč

OBISK BALCHIK-a  in rta KALIAKRA

Z avtom smo se zapeljali v botanični vrt severno od Varne, kjer je na ogled rezidenca Balčik in palača romunske kraljice Marije. Nadaljevali smo vožnjo mimo mesta Kavarna in naprej do rta Kaliakra, ki je znan po samomoru 40 bolgarskih devic.

 

BALCHIK

rt KALIAKRA

ODHOD- letališče Varna

Pred odhodom na letališču Varna

Kaja na letalu - navodila je treba preštudirati, ja !!!

Pogled iz letala....oblaki, oblaki, oblaki

DRUGO - zanimivosti:

  • prikimavanje v Bolgariji pomeni NE, razen če spregovoriš NE (sicer pa s tem nismo imeli težav...verjetno lokalci dobro vejo s kom imajo opravka)
  • nekaj uporabnih besed:

    dobro jutro = dobro utro,
    dober dan = dober den,
    dober večer = dobar wetscher
    lahko noč = leka noscht
    nasvidenje = dovishdane
    hvala = blagodarja
    da = da ; ne = ne
    jedilni list = menju
    tržnica = pasar
    obala = plash

Ujeto v objektiv - tudi zanimivo na nek način

Slikanje na majice - obraz skoraj kopija predložene fotografije, vse skupaj karikatura

nekaj končnih izdelkov enega od umetnikov tovrstnih risarij

prevozno sredstvo na primitivni način - ujeto v objektiv v mestu Kavarna

fasada samo na enem predelu - očitno sta si 2 stanovalca zaželela svoje stanovanje v lepši zunanji podobi. :-)

Klikni na zemljevid za natančen prikaz krajev ob obali Črnega morja od kraja Balchik do letališča Burgas, kjer smo pristali ob prihodu, nazaj smo se vračali z odhodom letala na letališču Varna.

 

 

Na vrh

Zadnja sprememba: 27.04.2009 21:50