Na začetek Moja malenkost Potovanja, izleti Foto utrinki Izpod mojih rok Povezave Nastja & KajaTunizija 2005

Nadrejena stran

Tunizija - Djerba (02.06. - 09.06.2005)

Splošna ocena o Djerbi

Djerba, ta pravljični otok Orienta zadnja leta privablja ogromno število turistov. Ko sem tako brala in slišala vse naj naj o tem afriškem koščku ozemlja, sem se odločila da zberem še nekaj informacij o hotelskih nastanitvah, ponudbah agencij, primernem terminu in tja zvabim svojo družino, da se na lastne oči prepričamo ali je res vse tako pravljično ali so to zgolj olepšane govorice nekaterih, ki so tam preživeli nekaj dni.
Tisto »pravljično« brez dvoma drži, vendar seveda zgolj na omejenem področju – to je tistem, na katerem stojijo ograjeni (in zastraženi) hotelski ambienti. Zunaj je seveda vse drugače. Ljudje živijo v preprostih domovih, tako imenovanih »menzel«, okolica je breztravnata, peščena in pusta, kar za tamkajšne sredozemsko podnebje in pretežno sušno obdobje ni nič čudnega. Ljudje trgujejo na ulicah z vsem mogočim, pretežno z izdelki, ki so rezultat pridnih rok, najde pa se tudi kaj iz uvoza. Vsekakor so njihovi tipični izdelki preproge, vezenine na tekstilu, poslikana keramika, rezbarski izdelki, lončene posode ipd. Osebno me je na Djerbi očarala arhitektura hotelov in tudi njihovih domov. Kupolasti nadstreški, oboki in belina zidov daje zares topel in še bolj komforten občutek. Prav tako me je prevzela slikovitost ponedeljkovega trgovanja v Houmt Souk-u.
 

Nekaj osnovnih podatkov o Djerbi:

Djerba je največji otok severne Afrike in predstavlja enega od otokov 1300 km dolge tunizijske obale. Je pretežno ravninska (najvišja točka meri komaj 55m nad morjem).

 • Velikost: 520 km2 (29 x 28 km)
 • Največje mesto na otoku je Houmt Souk (17.000 preb.), ki je hkrati največje trgovsko in prometno središče. Drugo največje mesto je Midoun (7.000 preb.)
 • Prebivalstvo Tunizije in s tem Djerbe je zelo homogen narod, vendar se v njih pretaka več vrst krvi: berberska, rimska, vandalska, arabska, španska, turška in afriška. Ljudje so zelo prijazni, gostoljubni in radodarni ter družabni. Med pomembnejše vrednote uvrščajo poroke (ki jih menda praznujejo več dni), družine in otroke. Na Djerbi živi okoli 120.000 prebivalcev
 • Vera: 90% tunizijskega prebivalstva je muslimanske vere, ostalo so krščanske in židovske manjšine. Muslimanski vernik ima 5 dolžnosti, ki jih mora spoštovati in upoštevati:
  • Bog je Alah in Mohamed je njegov prerok
  • 5 x na dan molitev (predpisan riutal)
  • 9.mesec luninega koledarja je post (saum) – v tem času so podnevi prepovedani hrana, pijača in kajenje
  • darovanje : revežem se vsako leto pokloni najmanj 2% svojih prihrankov in drugih vrednosti
  • vsaj 1x v življenju romanje v sveto mesto Meko
 • Hrana in pijača: očitno je, da so mojstri kulinarike (po mojem vsak turist prinese domov kakšen kilogramček več J). Vendar pijača (sokovi) so preveč umetnega okusa in presladki.

Nastanitev: Hotel Vincci Djerba Resort ****, www.vinccitunisia.com

V hotelu, kjer smo bivali je bil pravi raj in tistih nekaj dni smo se počutili res kot gospoda iz 1001 noči. Ko smo ob odhodu izpolnjevali anketni list o zadovoljstvu nad nastanitvijo in hotelskimi storitvami nismo našli nič večjega, nad čimer bi se bilo vredno pritoževati. Nekaj pomanjkljivosti, ki niso imele precejšne teže za naše (ne)zadovoljstvo: slabo splakovanje WC-a v hotelski sobi, pretirana prijaznost osebja in ogovarjanje na vsakem koraku, vsiljivost trgovcev, oddaljenost plaže (brezplačna vožnja z vlakcem).

Izbira hotela je bila vsekakor odlična. Hotel z 4 zvezdicami (na Hrvaškem bi ga tretirali za 5*) nam je nudil več kot odlično udobje in dobro počutje. Storitve, ki smo jih bil deležni: polni penzion, otroci v mini club-u ALL INCL (kar pomeni 1 dopoldanski in 1 popoldanski prigrizek, ter stalno na voljo sok in voda). Dobili smo družinsko sobo (2 sobi s povezanimi vrati), ki jo sicer nismo pričakovali ampak zgolj 2 posteljno sobo s pomožnim ležiščem in otroško posteljico. Prijetno presenečenje, vendar bolj srečno naključje ali pomota, bi rekla, kot usluga.

Prednosti:

 • 1 velik bazen za odrasle in večji bazen za otroke s toboganom
 • okusna hrana (samopostrežni sistem) in brezplačna pijača (zajtrk – sokovi, kosilo in večerja – 1 liter vode na vsaki mizi, Sprite, Fanta, CocaCola. Vino, Pivo, sokovi – na »pipco«)
 • udobne sobe in kopalnica s kadjo in fenom
 • brezplačni ležalniki in senčniki ob bazenu in na plažu (pomembno, da na plažo prideš dovolj zgodaj, sicer so lahko zasedeni)
 • dovolj animacije za otroke, ki so imeli v miniclubu (neglede na izbrani in plačani penzion storitev ALL INCL.)

Slabosti (ne bistvene za nas):

 • Malo predaleč do plaže – peš in čakanje na vlakec (bi rekla da več kot 500 m, kar je omenjeno v prospektu agencije), sicer pa kopanje na plaži niti ni bilo kaj prida zaradi trave v morju in nadležne mivke
 • slabo splakovanje vode v WC-u (v sobi !!)

Hotel je vsekakor primeren za družine z otroci ter seveda tudi vse ostale, ki se lahko udeležijo izletov (sicer prenapornih za otroke, mlajše od 6 let), kot na primer Tataouine – Chenini (z džipi skozi rimski nasip, do slanega jezera, do mesta Tataouine in berberske vasi Chenini).

Ogled krokodilje farme

21.decembra 2002 je bila na otoku Djerba otvoritev novega krokodiljega parka. Kulturno-turistični kompleks so poimenovali "Djerba Explore". 6000m2 parka je posvečeno 400 krokodilom (Crocodylus niloticus), ki merijo od 1,5 do 2,5 m in so bili na Djerbo pripeljani iz Madagaskarja. V parku so uredili prijetne in varne sprehajalne poti, tako da si obiskovalci na nekaterih točkah ogledajo krokodile zelo od blizu. Posebej je treba omeniti stekleno pročelje (stavno), ki so jo zgradili posebej za krokodile, da jim v mrzlih zimskih nočeh lahko nudijo posebej ogrevan prostor. V parku so ob sprehaljnih poteh na večih mestih nameščeni plakati z večjezičnimi opisi in informacijami na temo krokodilov, o njihovem življenju v naravnem okolju in življenju v parku. Park je hkrati tudi odlična priložnost za izobraževanje in študije. Študenti tunizijske univerze pripravljajo razne statistične raziskave o rejenju krokodilov zadnjih nekaj let ter druge podobne raziskave.

Nekaj slik

Žal je kvaliteta slik z našega dopustovanja malo slabša, saj so bile slike posnete z aparatom za enkratno uporabo :-). Digitalni fotoaparat, ki smo ga imeli sem nam je že 2.dan žal pokvaril.
 

Ob otroškem bazenu, kjer smo zaradi Nastje in Kaje seveda največkrat zadrževali.

Pred odhodom na večerjo

Okolico okoli bazena so vsakodnevno skrbno negovali. Čistoča povsod.

Nastja je očarala tamkajšnega fotografa, ki jo je takole namestil na rob barskega pulta, lociranega ob bazenu.

Kulinaričnih užitkov smo daleč največ zaužili

Vsakodnevno veselje otrok je bil vsekakor mini disco - vsak večer ob 20:30. Tudi najmlajši so prišli na svoj račun. Na sliki Kaja, ki nam je večkrat ušla na oder.

Skupaj z animatorji so otroci zaplesali nekaj plesnih točk....

Skupaj s starši odploskali hit-pesem vsakega večera....

...in seveda odpeljali "vlakec" v tunel, ki smo ga starši naredili z rokami.

V hotelski sobi, opremljeni v tipično arabskem slogu

Na sprehajalni poti izven hotela. Lokalni možje ponujajo tudi prevoz s kočijo, vendar smo si do plaže 2x poslužili raje vlakec.

Na obisku mesteca Midoun.

Prvi posnetek s fotoaparatom za 1x uporabo, kupljenem v trgovini v ozadju (enih od boljših, bi rekla).

Pred vhodom v park krokodilov in muzej na prostem.

Na obisku krokodilje farme - na sliki ena od informativnih tabel.

Takole lenobno so poležavale krokodilje mrcine.

Pogled na park od daleč.

Po parku se obiskovalci lahko sprehajajo po varno urejenih in zaščitenih poteh in mostovih, pod katerimi se ponuja - ponekod dokaj blizu - pogled na večje in manjše krokodile.

V park enostavno lahko dostopajo vsi "vozičkarji" in invalidi.

Kaja je še posebej uživala "v stiku z mivko", ki jo je bilo tu za 1000 peskovnikov, kot ga imajo v vrtcu :-). Le okus mivke ji ni bil preveč všeč.

Kamela, ki jo vpreženo in privezano na vodnjak uporabljajo za črpanje vode in seveda kot atrakcijo, pred katero se zvedavi turisti, ki tovrstnih živali ne vidijo vsak dan veselo fotografirajo - z nami vred :-))

Na plaži smo bili v celem tednu le 2x.....

Enkrat za to da je Nastja doživela jahanje kamele in drugič, ko smo malo pozabili na "radost", ki se ji reče mivka in se jo težko v celoti otreseš ko prideš do hotelske sobe.

Dovolj je bilo...bolj kot samo jahanje se mi dopade trenutek, ko kamela poklekne in sestopiš iz nje.

Pred vstopom v jedilnico, kjer so nam za večerjo kar nekajkrat pripravili posebno dekoracijo ob vhodu. In seveda smo se morali spet malo poslikati :-))

V mini-clubu so Nastjo spremenili v indijansko kraljico.

In še en in edini skupni posnetek, ki ga nismo naročili po svoji volji. Fotografiranje turistov ob bazenu in pred vstopom v jedilnico (zaradi česar je nastala dolga vrsta) je očitno njihov dober zaslužek, saj hočejo za eno sliko 4 tunizijske dinarje (cca 650,00 sit).


 

Zadnja sprememba: 27.04.2009 21:50