Na začetek Moja malenkost Potovanja, izleti Foto utrinki Izpod mojih rok Povezave Nastja & KajaVrtnice iz krep papirja

 

Kako izdelamo vrtnice iz krep papirja ??

Potrebujemo samo krep papir različnih barv (navit v rolico !!!), škarje, močnejšo vrvico in posebne ravne žice.....in seveda mero potrpežljivosti. Izdelava ene vrtnice terja približno 15 minut.

Najprej naredimo iz zelenega papirja liste, ki jih bomo potrebovali pri izdelavi cveta in pri steblu vrtnice. Iz zelene rolice papirja odstrižemo cca 5 cm širok pas. Le-tega zložimo pahljačasto (glej opis pri zlaganju belega papirja za cvet) in iztrižemo ven srčaste oblike listov.

Konce listov (ki jih moramo pri streženju pustiti malo daljše) stisnemo skupaj in zrolamo med palcema ene roke. V sredini pa s palcema obeh rok potegnemo narazen, da dobimo "skledasto" obliko lista oz. izbočeno.

Iz belega krep papirja (za cvet) odstrižemo približno 8-10 cm širok pas navite rolice, kolikor pač želimo visok cvet.

Odstrižen del rolice odvijemo in zložimo na 5cm široke pregibe (zlaganje po sistemu pahljače). Pregibov naredimo toliko, kolikor se nam zdi da bo še možno zastriči s škarjami. Debel kos zloženega papirja ne bomo mogli zastriči s škarjami.

Recimo, da naredimo cca 5 pregibov. Konec traku odstrižemo in ga ne spustimo iz rok.

V tako zložen papir zastrižemo s škarjami v obliki polovice srca, s tem da spodnji del ne sme biti špičast, kot tudi zgoraj ne sme biti preveč srčaste oblike. Odstrižemo tako,....

...da dobimo posamezne lističe sledeče oblike.

Vsak tak listič ob robu potegnemo s konico škarij (kot to počnemo pri darilnem traku), da dobimo lepo zavihan rob cveta.

V sredini cveta s palcema narahlo potehnemo narazen (krep papir je lahko elastičen) tako da je cvet bolj trebušast in daje bolj naraven videz. To naredimo z vsemi cvetovi na začetku ali sproti, odvisno od tega ali želimo bolj ali manj odprt cvet vrtnice.

Tako pripravljene lističe začnemo zlagati v cvet. Začnemo pri notranjem lističu cveta, ki je najbolj navit. Zato ga tesno zrolamo skupaj.

V nadaljevanju zlagamo list k listu tako, da sta 2 lista nasproti en drugega. Po želji dodamo toliko listov, kolikor želimo masiven cvet oz. po občutku.

Ko zložimo skupaj željeno število listov cveta, jih na koncu obdamo še s tremi zelenimi listki. Močno držimo cvet z lističi skupaj, sicer moramo začeti znova, če nam cvet začne razpadati v posameznih lističih.

Bele liste cvetov in zelene liste povežemo skupaj z močnejšo vrvico.....

..nato pa (nad zategnjeno vrvico) obvijemo upogljivo tanko žico. "Nad" zato, ker se sicer zgodi, da nam lahko žica zdrkne dol.

Žico obvijemo vsaj 2x in jo nato upognemo navzdol.

Za "preobleko" stebla vrtnice odstrižemo ponovno iz zelenega krep papirja pas, tokrat širine 1-2 cm.

S tako odstriženim pasom zelenega papirja obvijamo steblo vrtnice. Začnemo čimbolj pri vrhu, da obvijemo in skrijemo mesto, kjer smo zavezali vrvico in obvili 2x z žico.

Pri obvijanju stebla (v našem primeru ravne žice) papir lahko nategnemo, vendar ne preveč, da se nam ne strga. Med obvijanjem lahko malo pod vrhom cveta vstavimo zelen listek ali dva in nadaljujemo z obvijanjem vse do konca.....

...kjer pa konec močno zasukamo in zavihamo navzgor tako, da se nam obvit trak ne sname. Lahko tudi oblepimo s selotejpom, vendar je lepše zaključiti steblo samo z zasukom žice.

Za še bolj naraven izgled vrtnice lahko le-to pri vrhu nalahko upognemo navzdol, kot sicer raste.

Če želimo šopek na svoji mizi, naredimo cca 10-20 vrtnic, ene bolj, druge manj odprte.

 

 

Zadnja sprememba: 27.04.2009 21:50