Avto+ladja

warning: Creating default object from empty value in /var/www/nastja.com/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Korzika - odskočna destinacija na Sardinijo (poletje 2010)

Korziko smo zaobjeli julija 2010, ko smo preko nje potem pripluli na Sardinijo. Slednjo smo tudi bolj intenzivno prepotovali. Korzika mi bo ostala v spominu predvsem po adrenalinski vožnji ob zahodni obali (od kraja Porto in naprej) ter po kraju Bonifacio, ki je letovišče s prav posebnim šarmom.

 

Več o naših Korziških vtisih na ločenem potopisu "Na Sardinijo (preko Korzike) in krajši potep po Toskani". Glej opise za datume od 10. do 14.07.2010:

NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.

Ob 11:15 zapuščamo Oasi kamp in se ob 13h ustavimo v Pisi, da gremo malo "podpreti" tamkajšni stolp. Na današnji dan je bilo polno ljudi, nekateri so posedali po uličnah restavracijah, drugi so se "predali" nakupovanju uličnih spominkov, vsi ostali pa so v 1001 pozah pozirali pred znamenitim stolpom, ki visi postrani. Z nami vred, seveda :-). Moj prejšni obisk Pise je bil pred 10 leti (april 2000 - klikni TUKAJ), ko niso dovolili, da se povzpneš nanj. Tokrat je bilo to možno proti plačilu 15 eur in seveda, če si pripravljen čakati 4-5 ur, saj ljudi spuščajo v stolp po skupinah. 

Raje smo se odločili za prijetno kosilce v bližnji restavraciji, kjer so bili sicer cepljeni proti hitrosti. Že smo hoteli vstati in zamenjati lokacijo hranjenja, ko nas je po skoraj 20 min čakanja natakar prišel (šele) vprašat kaj bomo pili. No, hrana pa je bila kar okusna, tko da jim je oproščeno. Res, da smo na dopustu običajno bolj na "easy", samo pred nami je bila še 5 urna vožnja do doma. 

Prihod domov ob 21:30 in doživetje temperaturnega šoka z razliko več kot 10 stopinj. Števec kaže, da smo vsega skupaj v 16-ih dneh prevozili 3.503 km.

 

img: 
Prihod v Piso - naš zadnji postanek pred prihodom domov
Možnost najema turističnih kolesov ...
... za 5 eur in 45 min
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
šola v Pisi
Vrh stolpa, ki se nam je najprej odprl na vpogled izza ulice, po kateri smo prišli
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
NED, 25.7. : V Piso "podpirat" stolp.
Zapuščamo Piso v vremenu, ki se pripravlja k nevihti ???

PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana

Vstanemo ob 6:20 in po zajtrku v hotelu odrinemo proti Golfo Aranci, kjer se vkrcamo na trajekt za Civitavecchijo. Ob vkrcanju zabeležim 2.491. prevoženi kilometer od doma. Po izkrcanju v Toskani, vožnja proti severu s ciljem Terme di Saturnia. Zanimiv prizor, še zanimivejši pa občutki, ko se namočiš v enega od skalnatih, naravno izoblikovanih bazenčkov: topla (skoraj prevroča) voda, v glavnem varna tla za hodit in nelagodje ob misli, da je oseba nad tabo morebiti spustila v vodo svojo naravno tekočino :-)

Ob 16:15 vozimo v smeri proti kraju Sovano, kjer obiščemo Etruščanske grobnice. Le-te se razprostirajo na dolžini 2 km, zato si je glavnino grobnic ogledal predvsem Marko z Nastjo, midve s Kajo pa sva se po njenem lažjem padcu na kamnitih stopnica in joku "za vzorec" umaknili v varno zavetje sence, kjer sva se malce okrepčali s hrano in pijačo.

img: 
Na trajektu Golfo Aranci (Sardinija) - Chivitavecchia
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
Po cestah Toskane v smeru proti Terme di Saturnia
Terme di Saturnia...skalnati bazenčki s (pre)toplo vodo
Kljub prevroči vodi se ljudje kar namakajo in mažejo z blatom
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
Tudi topla voda je dobra za čofotanje in skoke v vodo (Nastja in Kaja)
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
No, pa se dajmo malo nablatiti. Blato je zares zanimivo na dotik....njegova črnina pa se hitro prime telesa
V kraju Sovano - obisk Etruščanskih grobnic
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana
PET, 23.7. : Adijo Sardinija, pozdravljena Toskana

Na Sardinijo (preko Korzike) in krajši potep po Toskani; julij 2010


Poletni dopust smo tokrat preživeli na francosko-italijanskih otokih s priokusom Toskane. Korzika in Sardinija očarata s svojimi naravnimi lepotami (skalovje, plaže), obalna mesta pa so bolj ali manj podobna ostalim letoviščem Mediterana s to razliko, da so pogosto obdarjena s fascinantno strmo obalo in skalovjem, ki ti jemlje dih. Da  ne govorim o cvetočih grmih, oleandrih in drugem rastlinju.
Povzetek celotnega potovanja:

 • termin: od 10.7. do 25.7.2010  (16 dni)
 • prevoz: avto-ladja (z ladjo iz Livorna na Korziko, od tam iz mesta Bonifacio z ladjo na Sardinijo, iz Sardinije pa s trajektom na celino na relaciji Golfo Aranca-Civitavechhia in malce potepa po Toskani.
 • prevoženih skupaj 3.503 km (cca 219 km / dan), od tega 1.102 km do Livorna in po Korziki, 1.389 km po Sardiniji, ostalo Toskana in druge relacije.
 • tip nočitev: kampiranje (na Z-obali Korzike, na S in V obali Sardinije in v Toskani), 1 x BB, 1x hotel 
 • potepanje po Korziki (Sagone, Ajaccio, Vero, Bonifacio)
 • potepanje po Sardiniji (severni del do zahoda v mesto Alghero, nato v notranjost otoka in skok na vzhodno obalo, od tam pa proti severu do Olbie)
 • potepanje po Toskani (Terme di Saturnia, Albinia, Pisa)

Založeni z informacijami, GPS koordinatami, nasveti "forum-ašev in blog-erašev" ter celo tehnikalijo, za katero je poskrbel Marko (računalnik, fotoaparati, hladilnik, fotoaparat, gora kablovja in polnilcev, GPS/Garmin, GPS Tracker, …) smo se organizirali tako, da smo po dnevih obiskali destinacije, kot jih po dnevih opisujem v nadaljevanju.

 

Čudovito popotovanje, lahko zaključim, vendar brez zapletov tudi ni šlo. Jih navajam:

 • Zaklenjen avto s ključi v njem; se vam je to že pripetilo ali se bojite, da se s tem izzivom na dopustu srečate tudi vi ? Vprašajte za nasvet Markota - uspešnega vlomilca, ki za sabo ne pusti škode :-). Več o njegovem vtisu po tem "podvigu" na njegovem blogu: http://imedi.si/blog/jeanmark/2010/07/19/ko-na-dopustu-zaklenes-kljuce-v-avto/.
 • Zaradi odhoda trajekta iz Sardinije v zgodnjih jutranjih urah (8h), bi morali nekaj dni prej poiskati primeren B&B ali hotel za zadnjo nočitev, ne pa da smo to reševali na mestu samem (v bistvu se namestitev najde, samo je fajn da imaš prej kakšno primerjavo cen z drugimi namestitvami in preračunan čas, ki ga zgodaj zjutraj potrebuješ za dostop do pristanišča).
 • Zaradi zgodnjega odhoda iz hotela (1x NZ pred odhodom iz Sardinije) pozabili potne liste v recepciji oz. nam jih receptor ni vrnil ob plačilu. Pa ni problema, jih pošljejo po pošti, kot so nam zagotovili iz hotela 2. dan po prihodu domov.
 • Manjkajoč seznam izbranih kampov in znamenitosti v Toskani, kamor smo prispeli z "bonusom" 4 dni, da jih še izkoristimo za potep po Italiji. Bolje, da bi podaljšali bivanje na Sardiniji, ki je res carska počitniška destinacija.
 • Kiks pri razumevanju datuma odhoda za izlet z ladjico v zaliv Orosei. Poduk: preveri, kaj se zmeniš z italijanom, ki govori polomljeno angleščino….najbolje tako, da za njim v obliki vprašanja ponoviš isto kar ti je rekel…. :-)

In končni vtis:
Sardinijo bi si želela obiskati vsaj še 1x, saj me je očarala na prav poseben način, verjetno zaradi narave same (skale, plaže, rastlinje, cvetoči grmi vsepovsod….) pa tudi njenega juga nismo uspeli prečesati (Cagliari).

Prvomajski oddih v Rovinju (otok sv.Andrije - apr.2010)

 

Rovinj je prav prikupno istrsko letovišče, ki ima zanimivo lego, nasproti mesteca pa leži nemalo manjših in večjih otočkov, ki jih je opaziti med vožnjo z ladjico. Ta nas je popeljala na Crveni otok (oz. otok sv. Andrije), ki smo si ga punce izbrale za naš prvomajski oddih. Ladjica vozi na 15 min oddaljen otok sv. Andrije  vsako uro, za goste hotela Istra pa je na voljo brezplačen ladijski prevoz poljubnokrat na dan. V času našega obiska niso niti preverjali ali smo res gostje hotela ali ne. 
Ob prihodu smo bile ugodno presenečene nad prijaznostjo in uslužnostjo osebja v marini in kasneje v hotelu. V marini Rovinja sicer ne dovolijo parkirati vsakomur (menda je samo proti plačilu, načeloma pa bolj za invalide), zato pa so nas s kombijem odpeljali do brezplačnega in malo bolj oddaljenega parkirišča, kjer smo pustili svoje avtomobila, s kombijem pa so nas odpeljali nazaj v marino. Prtljago sami naložijo na ladjico in iz nje, na otočku pa celo pripeljejo z električnim vozilom do hotela. Ob odhodu iz hotela se je seveda pametno odpraviti iz hotela pravočasno in ujeti voznika prtljage, kar pa nam žal ni uspelo. Ampak ker hotel leži cca 50 metrov od pomola, kjer pristane ladjica, to ni bil noben problem.

 

 
(klikni na sliko za povečavo)

 

Hotel Istra je zelo lepo urejen, okolica je zelo čista,  ponudba igral in aktivnosti na prostem zelo bogata, trim steza urejana okoli obeh otočkov (kolo, tek), obstaja možnost  kopanja v notranjem bazenu z wellness ponudbo, gastronomija je na visokem nivoju,  hotelsko osebje zelo prijazno, svoje pa je vsekakor naredila tudi agencija Kompas Holidays, ki je v okviru svojega klubskega programa vsak dan skrbela za animacijo in razvedrilo, prilagojeno predvsem družinam. Glavni zvezdi sta bila seveda Sebastijan in Alja, ki sta podnevi imela glasbene urice z otroci, zvečer pa sodelovala v karaokah in tudi kakšno zapela z otroci.
Nekaj tudi v prispevku - klikni TUKAJ.
Tudi naša Tatjana nas je presenetila s svojo prijavo na karaoke in požela močan aplavz.

 

 

Eni s talentom, drugi s srečo :-). Slednja je bila naklonjena meni in Kaji, ki sva na srečelovu in mini kvizu zadeli set loparjev za pinkponk in T-shirt majico. Veselje je bilo nepopisno.
* * *
Zapisano in objavljeno za prijeten spomin vsem, ki smo se skupaj zabavali 
(Mika, Tatjana, Tara, Lana, Nastja, Kaja in moja malenkost).

 

img: 
Na ladjici Rovinj - otok sv. Andrije (za goste hotela brezplačno poljubnokrat/dan)
Obala izpred hotela Istra
Prvomajski oddih v Rovinju (otok sv.Andrije - apr.2010)
Nastja in Kaja - nabiranje školjk in iskanje kamenčkov
Tara: ne bom več dolgo v teh pajkicah !
Čuvaj naših oblačil na plaži
Ogromno meduz/ klobučarjev je bilo v teh dneh
Naša soba s pogledom na morje
Sprehod na sosednji otoček, ki je povezan z nasipom in urejeno betonsko pot
Zanimiv objekt (nekakšen spomenik), zanimiv za galebe, ki tu gnezdijo
Pogled na hotel Istra iz sosednjega otočka
Notranja igrala za otroke
Veselje na napihljivem igralu
Kopanje v notranjem hotelskem bazenu
Zunanji hotelski bazeni (premrzlo za kopanje v tem času)
Pogled z najvišje hotelske terase na lepo urejeno okolico hotela
Prijazni in prav nič bojazljivi galebi, ki so očitno vajeni bližine ljudi
Nastja, Kaja in Tara - gremo na igrala !!!
ob obisku mesteca Rovinj
Rovinj - otroška igrala
Rovinj: domačina pri urejanju ribiške mreže
čudovita barka, zasidrana v zalivčku Rovinja
Barvita idila mesta Rovinj
Rovinj
Ježek - zanimivo odkritje za vse tri punce
Sebastijan in Alja v sklopu Kompasovega animacijskega programa
Kompasov mini club - dolgčas otrokom res ni bilo
Kajina diplomica za sodelovanje v mini clubu
Otroška ustvarjalnica vesoljskih oblačil za večerni ples
Otroška igra na prostem s Kompasovimi animatorji
Barčica po morju plava....
Nastja - cel dan bi brskala za kamenčki in školjkami
Vse pohvale Kompasu za zares pester klubski program čez vse dni
Z Miko na krožni kolesarijadi okoli obeh otočkov (skupaj potrebnih 30-45 min)
Fajn kolo - udoben sedež, dobre gume in tekoče prestave
Lepo urejena kolesarska pot (v bistvu trim steza okoli obeh otočkov)
Čudoviti razgledi med kolesarjenjem
Najina urica brez otrok :-))
Igranje šaha na prostem - še posebej zabavno za vse nas
Prvomajski oddih v Rovinju (otok sv.Andrije - apr.2010)

Grčija, Peloponez, 04.-19. julij 2009


Na poletne počitnice smo se tudi to leto odpravili na daljšo destinacijo – z avtom do Peloponeza, v kraj Karo Nero (Καλόν Νερόν), le da smo se tokrat odločili, da za povratek izberemo ladijski prevoz (Patra-Benetke). Delno zaradi tega, da vendarle ne bi bili toliko na cesti kot lani (cilj Tavira-Portugalska) delno pa zato, da naše popotovanje naredimo še bolj dinamično in pestro.

2.200 km poti, ki smo jo prevozili z avtom na relaciji Ljubljana – Kalo Nero (Peloponez), nas je brez večjih postankov vodila skozi Hrvaško in Srbijo, v Makedoniji pa smo naredili 2-dnevni postanek ob Ohridskem jezeru. S prehodom skozi makedonsko-grško mejo se je začelo naše odkrivanje celinske Grčije in Peloponeza, kjer smo na koncu dosegli prevoženih 3.500 km. Prevzela nas je:

 • veličastna lokacija samostanov (Meteora), ki kraljujejo na visokem skalovju kraja Kalambaka,
 • vožnja skozi znameniti most Rio Andirio
 • preteklost antične Grčije (Delphi, Olympia)
 • obalna letovišča z okusno grško kulinariko
 • lokacija neokrnjene narave reke Neda, kjer smo okusili tudi malo grškega pohodništva 
 • udobje in prijaznost družine Dimitropoulos, kjer smo bili nastanjeni 10 dni
 • vožnja skozi gorata hribovja jugo-vzhodnega predela Peloponeza, s katero smo se po vijugastih serpentinah povzpeli tudi do 1.300 m.n.v. in se naužili svežega zraka in čudovitih razgledov
 • skrb lokalnih prostovljcev in ostalih skupnostih, ki se očitno zares precej prizadevajo za ohranjanje želv “caretta”; le-te izjemoma gnezdijo na 2-3 obalah Peloponeza (Grčija poseduje menda 60% vseh gnezd tovrstnih želv v Mediteranu).
 • in seveda povratek z ladjo Sofokles (Anek Lines), ki sta se ga veselili predvsem Nastja in Kaja.

Povzetek poti:

1. DAN: vožnja proti Ohridu (Ljubljana-Zagreb-Beograd-Skopje-Ohrid)
2. DAN: Ohrid  2x nočitev in ogled mesta)
3. DAN: Kalambaka (obisk Meteore - znamenitih samostanov, ki kraljujejo na vrhu skalovja )
4. DAN:  Delphi in fascinatna vožnja skozi most Rio Andirio, ki povezuje celinsko Grčijo s polotokom Peloponez
5. - 6. DAN: prihod v apartma Irida Resort/Kalo Nero, Kyparissia
7. DAN: Neda River, Olympia
8. DAN: Kalo Nero

9. DAN:   Pravljični grad Kastro ton Paramythion), Hora, Pylos, Methoni
10. DAN: Kalo Nero
11. DAN: Kyparissia Water Park
12. DAN: Kalamata, Githio (Mavrovouni), Sparta
13. DAN: Zacharo
14. -15. DAN: ladja Patra – Benetke
16. DAN: Benetke in prihod domov

Opis našega potovanja predstavljam v istem sosledju na naslednjih pod-straneh.

Pri opisu slik in tudi sicer mi je bila v veliko pomoč vsa tehnikalija, za katero je zopet pridno poskrbel Marko (GPS Data Logger, pa združljivost slik z lokacijo posnetkov v iPhoto....).  Res je super, ko klikneš na sliko, pa potem "Rescan for Location" in že ti programček pokaže ime kraja na zamljevidu, kjer je bila posneta slika....Ni kej, res fino !!!


 

Syndicate content